Quantcast
Channel: Dezvoltare personala cu Motivonti » Daniela
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Buton de STOP pentru optimismul excesiv

$
0
0

Buton de STOP pentru optimismul excesiv

Ştim cu toţii că omul este în general o fiinţă optimistă. Optimismul are partile lui bune, motiv pentru care l-am încurajat dintotdeauna, însă are şi părţi mai puţin bune. Tendinţa omului este de a face o greşeală în ceea ce priveşte percepţia realităţii, numită de specialişti eroarea „veste bună-veste rea”. Aceasta constă în desconsiderarea probabilităţii ca un eveniment neplăcut să ţi se întample însă aştepţi uneori cu prea mult entuziasm să ţi se întample ceva bun.

Eroarea este vinovată pentru faptul că ignorăm sfaturile care ne îndeamnă la o alimentaţie sănătoasă pentru a ne feri de boli sau suntem slab pregătiţi pentru dezastre naturale. Ce ai crede acum dacă ţi-aş spune că acest lucru se poate schimba?

Ei bine, lucrurile chiar se pot schimba, aparent destul de uşor. Foarte recent, un grup de experţi în neurologie au făcut un experiment extrem de interesant prin care au reuşit să tempereze tedinţele mult prea optimiste ale oamenilor. În esenţă, creierul nostru are două porţiuni simetrce numite girusuri, despre care se credea că ne influenţează afectivitatea, optimismul si pesimismul, dar nu existau dovezi care sa susţină aceasta idee.

Noile cercetări însa au demonstrat că „oprirea” uneia dintre aceste porţiuni cu ajutorul unei unde magnetice (operatiune care se numeşte Stimularea magnetică transcraniană şi este una neinvazivă – nu presupune lezarea craniului sau a vreunui ţesut, care poate să „activeze” sau să „oprească” porţiuni din creier) poate reduce semnificativ tendinţele de optimism exagerat ale unei persoane şi să o „aducă cu picioarele pe pamânt”.

Experimentul

  • S-a realizat pe 30 de subiecţi voluntari şi este destul de simplu şi rapid
  • Voluntarii au fost puşi să estimeze probabilitatea ca diverse evenimente neplăcute (precum să fie diagnosticaţi cu cancer sau sa fie victimele unui jaf) să li se intample chiar lor, dupa care li s-a prezentat probabilitatea reală, care evident era mai mare decât cea estimata de ei.
  • Dupa ce magnetizarea s-a realizat asupra părţii din stânga a girusului, eroarea logică a disparut, persoanele devenind brusc mai raţionale, incluzând şi veştile proaste în credinţele lor. Astfel, ei au încetat să mai vadă faptele în roz şi au luat în serios dovezile prezentate, încorporând veştile rele ca veşti bune şi ajustându-şi estimările realităţii bazându-se pe dovezile primite.
  • Când au aplicat tehnica asupra părţii drepte, oamenii au continuat să perceapă realitatea la fel de optimist ca înainte
  • Rezultatele acestui experiment inedit au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, anul acesta.

Întrebarea pe care o ridică o astfel de cercetare este urmatoarea: Este aceasta procedura cu adevarat utilă omului, sau uneori e mai bine sa fii mult prea optimist decat foarte raţional?

Tu ai accepta să fii supus acestei proceduri?

Sursa foto: 

The post Buton de STOP pentru optimismul excesiv appeared first on Dezvoltare personala cu Motivonti.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Latest Images

Trending Articles